Posted on

Delavci izpostavljeni epidemiji zaradi vojnega dobičkarstva oblasti

Delavci izpostavljeni epidemiji zaradi vojnega dobičkarstva oblasti

Po treh tednih epidemije je jasno, zakaj so zaposleni v zdravstvu, skrbstvu in drugih dejavnostih še kar brez zaščite: ker opremo lahko uvažajo samo prijatelji vlade za dvojno ceno. Zaščitno opremo za vse delavce – takoj!

Od afere Toninova mama do Ministrstva za gospodarstvo in 150 neodgovorjenih ponudb za dobavo zaščitne opreme: delavci ostajajo brez zaščite samo zato, ker je na dobavi dovoljeno zaslužiti le prijateljem oblasti. Oškodovanje javnih financ za nakupe po dvojni ceni pa je celo manjši problem v primerjavi z namernim izpostavljanjem zaposlenih okužbi.

Začelo se je z naročili, ki jih sploh ni bilo, nadaljevalo pa v odkriti kriminal oblasti. Ta epidemijo razume izključno kot priložnost za zaslužek “svojih” lastnikov podjetij. Za to je brez nadaljnjega pripravljeno žrtvovati oskrbovance v domovih starejših, zaposlene v skrbstvu in delavce v zdravstvu. Brez primernih zaščitnih sredstev so tako na nekaterih oddelkih UKC Ljubljana – kaj šele vsi ostali zaposleni, ki odhajajo v službo celo v primerih potrjenih okužb in so zaradi pritiska preživetja za lastnike prisiljeni vzdrževati tudi nenujne panoge.

Namesto da bi vlada nujno potrebna zaščitna sredstva kupila neposredno pri proizvajalcih ali se odzvala na katero od več kot sto ponudb, ki jih je prejela, se je zatekla v sklicevanje na zakonodajo, češ da tega ne more storiti. Po navedbah Računskega sodišča ta zakonodaja ne obstaja, vlada pa laže. Celo v hudi zdravstveni krizi morajo očitno zaslužiti pravi – mastno in za vsako ceno. Pa čeprav gre denimo za podjetje s 90.000 EUR prihodkov v celem letu 2018, ki se ukvarja s prodajo sokov, a po novem dobavlja za 10 milijonov zdravstvene opreme. Primerov je nešteto, delavci pa izpostavljeni in brez poštenega plačila tudi v primerih, kjer ga določa kolektivna pogodba.

Zahtevamo zaščitno opremo za vse delavce takoj!

Po naših informacijah je direktor zavoda {za blagovne rezerve} Anton Zakrajšek, sicer član SDS, prejšnji petek podpisal 12,3 milijona evrov vredno pogodbo s podjetjem Hmezad TMT. To je v lasti vplivnega ljubljanskega poslovneža Miloša Prešerna in njegovega sina Domna Prešerna. Kaj bosta dobavila državi, do kdaj in po kakšnih cenah, ni znano. Hmezad TMT se ne ukvarja z uvozom zdravstvene in medicinske opreme, ampak s prevozi in nizkimi gradbenimi deli. Necenzurirarno.si