Posted on

Pismo podpore samoorganiziranim prekarcem.

Pismo podpore samoorganiziranim prekarcem

Podpiramo samoiniciativno organiziranje delavcev prekarcev in pozivamo oblasti, da nemudoma odgovori na stisko samozaposlenih, študentskih delavcev in drugih v nestalnih oblikah dela.

V Sloveniji trenutno beležimo preko 119.000 samozaposlenih in še več drugih delavcev, ujetih v različne oblike prekarnega dela. Številni so zaradi gospodarskega krča ob razglasitvi epidemije koronavirusa čez noč ostali brez sredstev za preživetje. Ministrstvo za delo je za kompenzacijo posledic gospodarskega zastoja pripravilo  interventni zakon, a v njem za prekarne delavce ni drugega kot odlog prispevkov, medtem ko so kapitalu namenjena nepovratna sredstva. V odgovor na vladno brezbrižnost se je že organizirala skupina samozaposlenih, ki se medsebojno koordinira in obvešča. V Sindikatu združenega dela SILA pozdravljamo samoiniciativnost in in ji ponujamo roko podpore v vsem, kar potrebuje.

Čeprav naj bi socialna država delavcem nudila varnostno mrežo, so v preteklih dneh številni ugotovili, da delajo iz rok v usta. To še posebej velja za delavce prekarce, naj gre za študentsko delo, samozaposlene ali druge oblike nestalnih zaposlitev. Epidemija je na mah izbrisala njihova naročila in dohodke, potrebne za golo preživetje. Ukrepanje države je nujno, če naj koronavirus kakorkoli prevedrijo. A pri vsem najbolj v oči ne bije manjko aktivnosti oblasti za zaščito prekarnega dela, marveč sam njegov obstoj. V krizi se ni znašlo prekarno delo, golo prekarno delo je trajna kriza za tiste, ki so ga prisiljeni opravljati.

Varno in redno zaposlitev si zasluži vsak. Epidemija zgolj razkriva, kako zelo veliko je ljudi, ki je niso deležni, čeprav delajo. Delavcem prekarcem čestitamo za hitro samoorganizacijo ter sporočamo, da so naša vrata odprta za vse oblike praktične podpore, ki jih lahko nudimo. Srečno!