Posted on

Belfaški delavci proti špekulativnemu kapitalu​

Belfastski delavci proti špekulativnemu kapitalu

Belfastski delavci napovedali boj za zeleno prihodnost proti tamkajšnjemu gigantu iz fosilne industrije.

Prejšnji mesec so delavci iz Belfasta prevzeli nadzor nad tamkajšnjo ladjedelnico Harland and Wolff. Od države zahtevajo, da podjetje nacionalizira in prestrukturira ladjedelniško dejavnost v proizvodnjo obnovljivih virov energije. Njihov boj razkriva kratkovidnost britanskih oblasti in pogoltnost špekulativnih kapitalistov.

Ladjedelnica je bila nekdaj ponos britanske težke industrije, ki je zgradila nekatere najbolj znane ladje – med drugim prvo ladjo na parni pogon Aurora, znamenito potniško ladjo Titanic in legendarno vojaško ladjo HMS Belfast. Danes se sooča s precejšnjimi težavami. Do leta 1989 je bila država (Velika Britanija) glavna lastnica podjetja Harland and Wolff. Vlada Margaret Thatcher, ki je znana po številnih primerih spodletelih privatizacij, je ladjedelnico prodala norveškemu podjetju Fred Olsen Energy, ki se je ukvarjalo s črpanjem fosilnih goriv. Zaradi spleta slabih poslovnih odločitev so pri Fred Olsen Energy razglasili stečaj. Na njihovem pogorišču je zraslo novo podjetje Dolphin Drilling, ki ga obvladuje investicijski sklad Strategic Value Partners. Dolphin Drilling je nemudoma pričel s postopkom “racionalizacije” poslovanja, kamor je sodila tudi prodaja ladjedelnice Harland and Wolff. Vendar zanjo bilo kupca, zato so pri Dolphin Drilling začeli pripravljati postopke za likvidacijo podjetja. 

Načrtom špekulativnih lastnikov so se uprli prav delavci z zasedbo prostorov in delovišč v ladjedelnici. S kolektivno akcijo so uspeli preprečiti predčasno in nepotrebno zaprtje pomembnega industrijskega obrata. Delavce pri zahtevah po prestrukturiranju navdihuje New green deal, ki predvideva postopno prestrukturiranje gospodarstva ob sočasnem pravičnem plačilu vseh delavcev. V Belfastu bi lahko s svojim ladjedelniškim znanjem brez večjih zapletov gradili generatorje, ki izkoriščajo sile plimovanja, pri čemer imajo že obilo izkušenj … Naštete aktivnosti neposredno ogrožajo sektor fosilnih goriv, v katerem je aktivno podjetje Dolphin Drilling, kar prizadevanja po zaprtju postavlja v nekoliko bolj zlovešč kontekst.

Čas ne bi mogel biti boljši, Velika Britanija namreč po več desetletjih ponovno vstopa v nekatera podjetja. Najodmevnejša novica o nacionalizaciji prihaja iz Škotske. V mestu Glasgow so pred kratkim nacionalizirali ladjedelnico Ferguson Marine Shipyard.

Belfastsko delavsko soupravljanje

Boj irskih ladjedelničarjev zagotovo še ni zaključen, usoda ladjedelnice Harland and Wolff pa je še vedno odvisna predvsem od pripravljenosti oblasti, da jo prevzame iz krempljev nekompetentnih in špekulativnih kapitalističnih lastnikov. Vendar izpeljana delavska zasedba ponuja navdih za širše sindikalno organiziranje, saj dokazuje, da kolektivni upor, koordinirano gospodarstvo ter delavsko (so)upravljanje lahko dosežejo marsikaj, tudi znotraj največjih industrijskih mastodontov.