Posted on

Koronavirus: Zaščitimo zdravje na delovnem mestu

Koronavirus: Zaščitimo zdravje na delovnem mestu

Širitev koronavirusa je mogoče zajeziti s preprostimi ukrepi, zato od kapitalistov zahtevamo, da poskrbijo za zdravo delovno okolje.

Konec lanskega leta je na Kitajskem izbruhnil covid-19, t. i. koronavirus. Virus se je bliskovito razširil po vseh celinah, zlasti v Evropi in Aziji (glavna žarišča so Iran, Italija in Kitajska). Geografska bližina evropskega žarišča je tudi slovensko vlado že spodbudila k sprejemu ukrepov, kot je omejevanje zbiranja ljudi na javnih površinah. Zaprt je tudi del državne meje.

A strogi ukrepi ne veljajo za nakupovalna središča in manjše gostilne, saj so kapitalistični interesi uspeli izsiliti, da je na tisoče delavcev še vedno vsakodnevno izpostavljenih potencialnemu tveganju okužbe. Delavce na izpostavljenih delovnih mestih brez zaščitne opreme pozivamo, da čim prej navežejo stik s sindikalno organizacijo, ki lahko pripravi zahteve za takojšnjo ureditev delovišča oz. začasno reorganizacijo delovnih procesov. Vaših nadrejenih namreč največkrat ne zanima, kaj se dogaja na terenu in v kako zdravem okolju opravljate svoje delo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da naj kapitalisti – zlasti na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine – pozovejo delavce, ki so bolni, naj ostanejo doma in upoštevajo navodila. 

Objavljamo nekaj uporabnih nasvetov dr. Anthonyja Faucija, vodje ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni. Dr. Fauci predlaga naslednje ukrepe za delavce in delavke:

 • Brez rokovanja
 • Poudarjanje pravilne higiene kašlja (kdor kaže simptome, naj ostane doma)
 • Videokonference namesto sestankov 
 • Obvezno umivanje ali razkuževanje rok na delovnem mestu
 • Redni opomniki za čiščenje rok po elektronski pošti
 • Prehranjevanje za delovno mizo, ne v lokalu
 • Razglasitev tekmovanja v nedotikanju obraza
 • Nujni sestanki naj, če je mogoče, potekajo na odprtem
 • Zaposleni z obolelimi člani gospodinjstva naj ostanejo doma
 • Redno razkuževanje površin, ki se jih pogosto dotikate
 • Spodbujajte delo od doma, če je mogoče, določite več izmen za prihod na delo
 • Odprite okna in redno zračite prostore
 • Ne delite hrane
 • Odpovejte nenujna službena potovanja
 • Okrepite nadzor nad zdravjem in higieno zaposlenih, ki skrbijo za prehrano

Kapitaliste mnogo bolj kot zdravje zaposlenih skrbi zmanjšanje dobička na račun upočasnjenega gospodarskega utripa. Ministrstvo za gospodarstvo je zato že napovedalo, da bo podjetjem namenilo eno milijardo evrov za kompenzacijo posledic virusa. Najbolj je na udaru turistična industrija, ki sicer v zadnjih letih beleži visoko rast, pretežno na plečih podplačanih delavcev. Pomoč ministrstva je sporna, ker gre v resnici za državno donacijo kapitalistom v obliki reprogramov posojil, ugodnejših davčnih obravnav in neprosrednih subvencij, čeprav bi država ukrepe lahko pogojevala z vstopom v lastniško strukturo oziroma boljšo obravnavo zaposlenih. Iz državnih ukrepov pa bodo izpadli prekarno zaposleni v kulturi in številnih storitvenih dejavnostih. Samozaposleni, ki jih bo ta ukrep prizadel, so že ustanovili svojo Facebook skupino za lažjo koordinacijo.

Namesto da bi državna pomoč postala odskočna deska za uvajanje naprednih modelov delavskega soupravljanja, ima shema Ministrstva za gospodarstvo vse nastavke za novo politično afero. Trenutno se tudi nihče ne sprašuje, ali bodo priglašeni izpadi dejansko posledica koronavirusa, kar največjim poslovnim oportunistom na stežaj odpira vrata za nove mahinacije na račun javnih sredstev. A nič bolje ni niti tam, kjer si (še) ne obetajo mastnih državnih intervencij. V številnih trgovinah zaščitne maske in razkužila prodajajo po desetkratni ceni, saj podjetja postavljajo dobiček pred potrebe ljudi.