Posted on

Pravična skupnost se ne gradi s preštevanjem nadur

Pravična skupnost se ne gradi s preštevanjem nadur

Občina Trbovlje bi poklicne gasilce rada prezaposlila na društvo in zdesetkala redno dežurstvo v imenu varčevanja. Lokalno skupnost pozivamo, da se aktivno postavi za dobrobit gasilcev in lastno požarno varnost.

Z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v Trbovljah, kjer namerava županja poklicne gasilce prezaposliti na društvo in omejiti gasilsko dežurstvo v občini. Namesto 24-urne pripravljenosti bi dežurni gasilci poslej dežurali le v okviru “trgovinskega delovnega časa”: med delovniki do 22.00, za vikend na (cenejši) stalni pripravljenosti. Če bo omejevanje gasilske dejavnosti dejansko izpeljani, občani Trbovelj lahko le upajo, da jim bo rdeči petelin bivališča zajel med tednom. V nasprotnem primeru se jim kaj lahko pripeti, da jim bo streha nad glavo pogorela, saj se bo ob sobotah in nedeljah odhodni čas gasilcev podaljšal z ene na deset minut. Vsak, ki je imel kadarkoli neposreden stik s požarom, ve, kakšno povečanje škode pomeni teh deset minut. 

Plače, ure in nadure

Županja razlogov za zniževanje požarne varnosti niti ne skriva. Ker jo motijo stroški, se je že obstoječim varčevalnim ukrepom (sredstva, namenjena poklicnim gasilcem, se z leti znižujejo) priključil dokončen varčevalni rez v obliki reorganizacije in prezaposlitve. Ob tem ji gredo v nos še nadure: kot da bi ljudje v službi prostovoljno preživljali svoj prosti čas. 

Gasilci Trbovlje
Podpiramo prizadevanja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ki svari pred rokohitrskim igranjem z varovanjem življenj in zadovoljstvom zaposlenih iz izključnega razloga izboljševanja občinskih bilanc. FOTO: ZSSS

Z izvzemom poklicnih gasilcev iz javnega sektorja bi bili ti podvrženi dobrohotnosti svojega delodajalca (društva) tudi glede poštenega plačila, saj bi zanje sistem plač prenehal veljati. Teoretično bi to sicer lahko pomenilo boljše plačilo za nevarno delo, ki ga opravljajo.

A glede na izhodišča županje, ki gasilcem prešteva nadure in jih med vrsticami obtožuje posedanja v službi, se lahko upravičeno bojimo, da jih prej kot povišica čaka plačilna lista z bolgarsko osnovno plačo in postavko »dodatek do minimalne plače«.

Nesreča ne izbira

Tako kot ni zastonj kosila, tudi nesreča ne izbira. V SZD Sila zato podpiramo prizadevanja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ki svari pred rokohitrskim igranjem z varovanjem življenj in zadovoljstvom zaposlenih iz izključnega razloga izboljševanja občinskih bilanc. Ob tem prebivalce občine Trbovlje in okolice pozivamo, da svoje gasilce aktivno podprejo: ob predlagani reorganizaciji bodo za celotno skupnost zelo težko poskrbeli, obenem pa za svoje tvegano delo najverjetneje prejemali nevredno plačilo.